ІННОВАЦІЇ В УПРАВЛІННІ УНІВЕРСИТЕТАМИ ЯК ПЕРЕДУМОВА РОЗВИТКУ КОНКУРЕНТОЗДАТНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В ПОСТВОЄННИЙ ПЕРІОД - Драч, Ірина; Бородієнко , Олександра; Петроє , Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є визначення теоретичних засад інноваційного управління університетами в контексті створення умов для підвищення рівня конкурентоспроможності економіки України в поствоєнний період. Теоретичне значення статті полягає в тому, що в ній обґрунтовано модель упровадження відкритої науки як одну з можливих інновацій в управлінні університетами, доповнено принципи впровадження відкритої науки в університетах, виокремлено моделі взаємодії університетів зі стейкхолдерами в аспекті спільної дослідницької діяльності. Практичне значення статті полягає в тому, що авторами сформульовано рекомендації щодо ефективного впровадження моделі відкритої науки в університетах і запропоновано критерії вибору моделі взаємодії університетів зі стейкхолдерами. Визначено, що потенційне зростання індексу глобальної конкурентоспроможності економіки України лежить у тому числі й у площині інноваційного управління університетами. Обґрунтовано необхідність запровадження в університетах концепції відкритої науки як однієї з інновацій в управлінні, яка сприятиме підвищенню ефективності та впливу досліджень на розвиток конкурентоспроможної економіки України в поствоєнний період. Обґрунтовано модель упровадження відкритої науки в університетах України, яка враховує відповідні європейські практики, її засадничі принципи, складові, розуміння її ключових переваг у контексті зростання рівня конкурентоспроможності економіки. Сформульовано рекомендації щодо ефективного впровадження моделі відкритої науки в університетах у контексті запровадження нових організаційних та фінансових механізмів відкритої науки, формування культури відкритості науки в університетському середовищі, розвитку дослідницької інфраструктури, доступу академічного персоналу університету до інституційних і зовнішніх дослідницьких інфраструктур, підтримки взаємодії між науковими колами та неакадемічним сектором для посилення ролі університетів як центральних суб’єктів в інноваційних екосистемах, сприяння міжнародному співробітництву та співробітництву стейкхолдерів у контексті відкритої науки. Обґрунтовано необхідність широкого партнерства університетів зі стейкхолдерами в аспекті спільної дослідницької діяльності. На основі вивчення міжнародного досвіду виокремлено три моделі такого співробітництва: модель регіонального консорціуму, модель професіоналізації та кластерну модель.