ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - Вовчак, Ольга; Дзюрах, Юрій; Кулиняк, Ігор; Гальків, Любов; Рачинська, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Основним завданням реалізації інвестиційної стратегії держави в розвитку сільського господарства є формування ефективної політики державного сприяння розвитку інвестицій у агросекторі, що дасть змогу підвищити рівень інвестиційної привабливості сільськогосподарської сфери. Ураховуючи актуальність дослідження, метою статті є обґрунтування доцільності впровадження економічного механізму державного регулювання інвестиційної діяльності в сільському господарстві шляхом поєднання важелів державного регулювання з фінансовими інструментами банківських установ. Поставлені в дослідженні цілі були досягнуті за допомогою таких загальнонаукових методів: синтезу та аналізу, фінансової статистики, систематизації, теоретичного узагальнення та абстракції. Інформаційною базою послужили праці вітчизняних і зарубіжних науковців, аналітиків, практиків та статистичні дані Державної служби статистики України. У статті авторами запропоновано модель фінансування інвестиційної діяльності, що ґрунтується на засадах залучення приватного (банківського) капіталу. Наведено структурно-логічну інтерпретацію економії державного бюджету від упровадження рекомендованої моделі фінансової підтримки інвестиційної діяльності сільгоспвиробників. На основі вибірки значень показників за 2010-2020 рр. побудовано багатофакторну регресійну модель залежності обсягу ВВП України в сільському господарстві від факторів розвитку інвестиційної активності в сільському господарстві («обсяг інвестицій у сільське господарство» та «видатки на підтримку органів державного регулювання агросектора»). Для перевірки якості побудованої моделі визначено коефіцієнт множинної кореляції (R-squared), проаналізовано тест на гетероскедастичність залишків моделі (t-статистика), імовірність похибки P(t). Для оцінювання статистичної значущості коефіцієнта кореляції розраховано t-критерій Стьюдента, а для перевірки значущості моделі регресії – F-критерій Фішера. Спрогнозовано зміну ВВП України в сільському господарстві на 2021-2024 роки за умов державного регулювання параметрів інвестиційного розвитку в сільському господарстві. Запропонований економічний механізм та інструменти реалізації основних стратегічних орієнтирів подальшого розвитку інвестиційної діяльності в сільському господарстві України є передумовою визначення допоміжних засобів сприяння вказаному процесу на місцевому рівні з боку місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства.