КОНЦЕНТРАЦІЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В РЕГІОНАХ УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Сімків, Лілія; Андрусів, Уляна; Купалова, Галина; Гончаренко, Наталія; Дзьоба, Олег; Юшкевич, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Досліджено стан та особливості розвитку малого підприємництва в Україні в контексті забезпечення постулатів сталого розвитку. Виявлено позитивні й негативні тенденції та зміни, визначено перспективи розвитку бізнес-структур в умовах сталого розвитку. Оцінюючи концентрацію підприємницької діяльності в регіонах України, визначено наявність певних коливань у динаміці та міжрегіональних відмінностей у щільності суб’єктів господарювання на 10 тис населення. На основі аналізу підприємницької діяльності в регіонах України встановлено, що, незважаючи на недостатній рівень розвитку малого бізнесу, його вплив на економічний розвиток регіонів зростає. Це підтверджує розрахований коефіцієнт упливу надходжень від суб’єктів малого підприємництва до місцевого бюджету на ВРП, значення якого зростає в усіх регіонах. Розрахунок співвідношення витрат на персонал у сфері малого бізнесу до витрат на персонал на всіх підприємствах демонструє його тенденцію до зниження в більшості регіонів, що пояснюється збільшенням тінізації бізнесу, а не зниженням заробітної плати та скороченням числа працівників на цих підприємствах. Доведено, що розвиток підприємництва вирішує не лише економічні, а й соціальні питання. Це ефективний засіб реструктуризації, активізації інновацій, подолання дисбалансів у певних сегментах ринку, створення нових робочих місць і зниження рівня безробіття. Стимулювання розвитку підприємницької діяльності, підтримка малого бізнесу та створення умов для управління економікою є одними з першочергових завдань економічної політики держави.