ФОРМУВАННЯ НАПРЯМІВ ПІДТРИМКИ ВИХОДУ РЕГІОНУ З ПАСТКИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОЇ ВІДСТАЛОСТІ - Козирєва, Олена; Бєлікова , Надія; Красноносова , Олена; Крячко , Євген (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті обґрунтовано теоретико-методичні рекомендації щодо формування напрямів державної підтримки вирішення проблемних ситуацій у регіональному розвитку та виходу регіону з пастки соціально-економічної відсталості. Розвиток сучасних економічних систем національного та регіонального рівня характеризується наявністю довготривалих проблем. Економічна відсталість, основою якої є брак фінансового та ресурсного забезпечення соціально-економічного зростання, є глобальною проблемою, яка потребує поглибленого дослідження, спрямованого на пошук ефективних шляхів формування фінансового та ресурсного забезпечення сталого регіонального розвитку. У статті запропоновано здійснювати дослідження проблемних ситуацій у регіональному розвитку та передумов потрапляння регіону до пастки соціально-економічної відсталості за таким напрямами: дослідження динаміки показників соціально-економічного розвиту регіону; визначення усталених тенденцій у соціально-економічному розвитку регіону та ідентифікація його спрямованості; ідентифікація ключових чинників, що формують проблемні ситуації в соціально-економічному розвитку регіону; оцінка передумов потрапляння регіону до «пастки відсталості». Для формування фінансового та ресурсного забезпечення виходу регіону з пастки соціально-економічної відсталості пропонується використовувати метод нечіткого когнітивного моделювання, особливістю якого є можливість визначати взаємозв’язки та взаємовплив між виділеними чинниками регіональної соціально-економічної відсталості. У ролі базових компонент моделі пропонується використовувати три інтегральних показники фінансового та ресурсного забезпечення регіонального розвитку: соціального забезпечення; економічного (фінансового) забезпечення; екологічного забезпечення.