ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РЕГІОНАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ COVID-19: ІНОЗЕМНИЙ ДОСВІД, УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Онешко, Светлана; Кустовська, Оксана; Яциковський, Богдан; Пащук, Лідія; Булкот, Оксана; Чинчик, Анатолій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Для України цифрова економіка має велике значення й дозволить їй зайняти гідне місце серед розвинутих економік світових держав. Авторами статті проаналізовано питання публічного управління регіональною економікою України в умовах пандемії COVID-19 і цифровізації економіки, а також досліджено досвід зарубіжних країн щодо врегулювання окресленого питання. Метою дослідження було дослідити ті негативні процеси, що супроводжують економіку України на регіональному рівні в умовах пандемії коронавірусної хвороби, і глобальну економіку при виході з цього становища, а також потенціал запровадження інструментів цифрової економіки на регіональному рівні з метою подолання й усунення шкідливих економічних наслідків пандемії COVID-19. Окрему увагу автори статті приділили дослідженню негативного впливу пандемії коронавірусної хвороби на банківську систему, інвестиційну діяльність і сферу малого підприємництва. На підставі проведеного дослідження запропоновано основні механізми розвитку економіки на регіональному рівні із запровадженням технологій цифрової економіки в умовах пандемії COVID-19, з урахуванням її негативних наслідків і попередження їх на майбутнє. Результатом дослідження стали узагальнення іноземного досвіду щодо врегулювання публічного управління регіональною економікою в умовах пандемії COVID-19 з урахуванням українських реалій та надання пропозицій щодо розробки механізмів розвитку цифрової економіки на регіональному рівні з урахуванням тих надбань, які з’явилися в економічній системі України та світу завдяки пошуку практичних рішень щодо подолання й усунення негативних наслідків пандемії COVID-19.