АНАЛІТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ПОСИЛЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У НЕСТАБІЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ УМОВАХ - Даценко, Ганна; Коцеруба, Наталія; Крупельницька, Ірина; Кудирко, Олена; Лобачева, Ірина; Откаленко, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Турбулентність середовища діяльності підприємств утворює особливі умови для їхньої діяльності. Зокрема, на тлі нестабільних умов на мікро- та макрорівні зростають виклики конкурентоспроможності підприємств. Метою статті є визначення ролі аналітичного інструментарію в підвищенні рівня конкурентоспроможності українських підприємств у нестабільних умовах ведення бізнесу. Наголошено, що під упливом швидкоплинних глобальних соціально-економічних процесів підприємства стикаються з проблемою збереження рівня конкурентоспроможності за використання застарілого аналітичного інструментарію. Наголошено, що в Україні проблема застосування аналітичного інструментарію з метою забезпечення відповідного рівня конкурентоспроможності посилена затяжною соціально-економічною та фінансово-економічною кризами, наслідками пандемії COVID-19, активним веденням військових дій, гуманітарною кризою, яка спричинена війною. Наголошено, що українські підприємства вимушені шукати новітні підходи до розробки та застосування аналітичного інструментарію в розрізі задач забезпечення своєї конкурентоспроможності. Зокрема, особливий фокус українських підприємств спрямований на побудову інтегрованої системи управління конкурентоспроможністю, яка охоплює всі аспекти господарської діяльності, що прямо або опосередковано пов’язані зі створенням конкурентних переваг. Проведено аналіз показників макро-рівня в контексті визначення стану факторів упливу на стан конкурентоспроможності українських підприємств. Проаналізовано динаміку рівня безробіття, рівня споживчих цін, обороту роздрібної торгівлі в Україні як ключових індикаторів стану національної економіки та перспектив її розвитку, що також свідчить про стан конкурентоспроможності українських підприємств. Окремо здійснено аналіз стану конкурентоспроможності в Україні на основі даних Індексу економічної свободи. Наголошено на нагальних викликах для українських підприємств у контексті ускладненого стану конкурентоспроможності, порівнюючи з розвинутими країнами та країнами, що розвиваються, з регіону Європи.