УДОСКОНАЛЕННЯ ОБЛІКУ НЕОБОРОТНИХ АКТИВІВ У СИСТЕМІ ЕФЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ НИМИ - Задорожний , Зиновій-Михайло; Муравський, Володимир; Костецький, Ярослав; Задорожний , Мар’ян (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Сучасні воєнно-пандемічні та інші кризові умови функціонування підприємств потребують оптимального використання необоротних активів підприємства. Ефективне управління можливе за умови вдосконалення інформаційної бази про ці активи для працівників менеджменту підприємств та їхніх власників, основою якої є бухгалтерський облік. Метою статті є проведення дослідження проблемних питань обліку необоротних активів та розробка шляхів їх вирішення для покращення управління такими активами. У науковому дослідженні відповідно до поставленої мети використано такі методи: аналіз, синтез, емпіричне порівняння, логічне узагальнення, наукова абстракція, системний підхід, статистичний та історичні методи в поєднанні з методичним інструментарієм бібліографічного та компаративного аналізу, економіко-математичного моделювання. У статті уточнено дефініційне позиціонування поняття «необоротні активи» в бухгалтерському обліку. Удосконалено методику відображення складових необоротних активів (основні засоби, оборотні нематеріальні активи, інвестиційна нерухомість, гудвіл) на рахунках бухгалтерського обліку та в Балансі (Звіті про фінансовий стан) підприємства. Доповнено чинний перелік первинних документів із обліку основних засобів новою формою ОЗ-10 «Розрахунок зменшення, відновлення корисності основних засобів» відповідно до вимог НП(С)БО 28 «Зменшення корисності активів». Запропоновано розмежовувати в обліку витрати й доходи від надзвичайних подій, включаючи воєнні дії, пов’язані з утратою необоротних і оборотних активів. Використання пропозицій з удосконалення чинного порядку обліку необоротних активів забезпечить його синхронізацію з: обліковою термінологією, класифікацією активів, переліком первинних документів, міжнародними та національними нормативно-правовими документами, оптимальною таксономією звітності підприємств, що сприятиме оптимізації діяльності підприємств у кризових умовах функціонування соціально-економічних систем.