ОЦІНЮВАННЯ ТРАНСМІСІЙНИХ ЕФЕКТІВ У ЛАНЦЮЗІ «ДЕКОРУМПІЗАЦІЯ-ЦИФРОВІЗАЦІЯ-ЕКОНОМІЧНЕ ЗРОСТАННЯ» - Суровічова, Адріана; Боженко, Вікторія; Бойко, Антон; Петренко, К.Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Протягом останнього десятиліття спостерігається інтенсивний розвиток цифрових інформаційних технологій, інтелектуалізація систем управління, збільшення кількості та потужності мобільних і комп’ютерних пристроїв, акумулювання великих масивів даних та їх обробка алгоритмами машинного навчання, що неодмінно призводить до появи нових можливостей для економічного розвитку країн світу. Стрімка діджиталізація та її проникнення в різні сфери суспільного життя посприяло підвищенню рівня транспарентності публічного управління, посиленню громадського контролю, зменшення бюрократизації суспільства. І тому цифрові технології можуть слугувати інструментами боротьби з проявами корупції та створення умов для інтенсивного економічного зростання країни. Тож тема наукової роботи, присвячена дослідженню трансмісійних ефектів у ланцюзі «декорумпізація-цифровізація-економічне зростання», є актуальною. Мета роботи – розробка методичного інструментарію оцінювання трансмісійних ефектів між цифровізацією, декорумпізацією та економічним зростанням. Для дослідження використано наступні методи: тести Левіна-Ліна-Чу, Хадрі, Песаран і Чін, Дікі-Фуллера – для перевірки змінних на стаціонарність; статистичний критерій Као – для перевірки наявності коінтеграційного зв’язку між змінними; модифікований метод найменших квадратів – для оцінювання коефіцієнтів регресії на основі панельних даних; коефіцієнт детермінації та критерій Жарка-Бера – для перевірки адекватності економетричної моделі. Проведене емпіричне дослідження підтвердило гіпотезу щодо наявності трансмісійних ефектів між індикаторами, що характеризують декорумпізацію економіки, цифровізацію та економічне зростання. Доведено, що зменшення обсягів корупції та зростання діджиталізації в досліджуваних країнах сприяє економічному зростанню.