УПЛИВ ІНСТРУМЕНТІВ І ПОКАЗНИКІВ МОНЕТАРНОЇ ПОЛІТИКИ НА ДИНАМІКУ ФІНАНСУВАННЯ ІННОВАЦІЙ: ЕМПІРИЧНЕ ПІДТВЕРДЖЕННЯ - Белгібаєва, Анаргул; Самойлікова, Анастасія; Васильєва, Тетяна; Лєонов, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Сьогодні інновації є драйвером економічного зростання, конкурентоспроможності, безпеки та сталого розвитку країн світу. Фінансова політика та її інструменти відіграють значну роль в управлінні інноваціями, а монетарні інструменти є однією з найважливіших складових фінансової політики. Тому необхідність підвищення ефективності фінансової підтримки інноваційного розвитку актуалізує вивчення впливу інструментів і показників монетарної політики на рівень фінансування інновацій. Метою статті є удосконалення наукової бази дослідження впливу інструментів та індикаторів монетарної політики на динаміку фінансування інновацій на основі емпіричного підтвердження. Інформаційну базу дослідження було сформовано на основі даних для України та 12 пострадянських та інших країн із подібними стартовими економічними умовами за 2010-2019 роки з урахуванням наявності статистичних даних Міжнародного валютного фонду, Світового банку та центральних банків для всього масиву досліджуваних показників на момент дослідження. Під час розрахунків використовувалося програмне забезпечення Excel і STATA. Методи регресії (модель лінійної регресії з панеллю виправлених стандартних помилок) та кореляційного аналізу (розрахунок коефіцієнтів Пірсона та Спірмена) були застосовані для виявлення зв’язку між монетарними інструментами й показниками та індикатором фінансування інновацій, підтвердження гіпотези щодо впливу інструментів та індикаторів монетарної політики на динаміку фінансування інновацій і формалізації цього ефекту. Для посилення інноваційного розвитку країни доведено доцільність зниження облікової ставки та реальної процентної ставки, збільшення відношення «широких грошей» до загальних резервів, збільшення ліквідних резервів за активами банків, а також перехід до таргетування інфляції. Згідно з розрахунками, для всіх монетарних інструментів та індикаторів, крім облікової ставки, напрями впливу в Україні та для панелі з 12 інших країн були протилежними. Це підтверджує, що монетарні інструменти в Україні не в повній мірі виконують свою регуляторну функцію щодо стимулювання інноваційного розвитку.