ДОСЛІДЖЕННЯ ДИНАМІКИ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ ОБСЯГУ НАДХОДЖЕНЬ ДО БЮДЖЕТУ ВІД АКЦИЗНОГО ОПОДАТКУВАННЯ: ДОСВІД УКРАЇНИ - Лисяк, Любов; Грабчук, Оксана; Качула, Світлана; Щирий, Гліб (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є визначення пріоритетних методів прогнозування обсягу податкових надходжень від акцизного оподаткування як джерела формування бюджетних ресурсів, зважаючи на закономірності їх динаміки. Розроблено методичний підхід до визначення загальних закономірностей динаміки обсягу податкових надходжень від справляння акцизних податків до бюджету України. На основі зазначеного підходу встановлено, що формалізований опис закономірностей динаміки обсягів податкових надходжень від справляння акцизних податків до бюджету України має суттєві відмінності в залежності від масштабу вимірювань. Використання рядів динаміки для прогнозування обсягів податкових надходжень від справляння акцизних податків не є доцільним також у зв’язку з їх антиперсистентністю та фракталоподібністю. Дослідження невизначеності динаміки податкових надходжень від справляння акцизного податку дає змогу прогнозувати настання періодів їх кризового зменшення, з високою збіжністю результатів незалежно від масштабу вимірювання. Параметричне прогнозування обсягу податкових надходжень від справляння акцизного податку до бюджету України проведене з врахуванням інерційності динаміки факторів упливу, підтвердженням причинно-наслідкових звʼязків між факторами впливу, між факторами впливу та прогнозованими показниками, визначенням лагу реалізації причинно-наслідкових зв’язків, дослідженням персистентності динаміки факторів упливу. У звʼязку з антиперсистентністю динаміки частини факторів упливу прогнозування обсягу податкових надходжень від справляння акцизного податку здійснено за допомогою комплексу параметричних і сценарних моделей. Результати прогнозування обсягу податкових надходжень від справляння акцизного податку з товарів, вироблених в Україні, були меншими від офіційного прогнозу на 10-12 %. Результати прогнозування обсягу податкових надходжень від справляння акцизного податку з товарів, увезених на територію України, співпали з офіційним прогнозом.