ФІНАНСУВАННЯ ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ФОНДІВ ДЕРЕВООБРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНИЙ АСПЕКТ - Шуплат, Олена; Шевченко , Валентина; Луців , Наталія; Некрасов , Сергій; Говда , Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Сучасна ринкова економіка передбачає, що пошук ефективних джерел фінансування відтворення основних фондів є одним із ключових завдань в управлінні основним капіталом суб’єкта господарювання. У мінливому зовнішньому середовищі модернізоване обладнання підприємств дає можливість здійснювати інноваційну діяльність, а також реалізовувати інвестиційні проекти. Метою дослідження було виявити зв’язок між інвестиціями та інноваціями, а також окреслити сучасний підхід до фінансування відтворення основних фондів. У дослідженні були використані такі методи: аналіз та синтез для визначення тенденцій динаміки капітальних інвестицій в Україні та Республіці Польща; регресійний аналіз для прогнозування обсягу капітальних інвестицій в Україні та Республіці Польща; внутрішня норма прибутку для оцінки ефективності інноваційно-інвестиційного проєкту деревообробного підприємства. Визначено обсяги капітальних вкладень в Україні та Польщі. Обсяг капітальних інвестицій в Україні на 2025 рік прогнозується на рівні 8,02 млрд доларів США (за умови стабільних темпів подальшого економічного спаду), а в Республіці Польща – 110,2 млрд доларів. Окреслено стратегічні пріоритети розвитку деревообробних підприємств: виробництво інноваційної продукції; упровадження ефективних рішень для продуктів і ринків за умови повної реалізації інноваційно-інвестиційної стратегії; орієнтація на поточні потреби ринку; забезпечення мінімального ступеня ризику при максимальному контролі інноваційно-інвестиційного проєкту; досягнення короткострокової окупності інвестицій при максимальній ліквідності проєкту та реалізації інноваційно-інвестиційної стратегії. Інноваційно-інвестиційним проєктом було розроблено переоснащення виробництва для створення інноваційної моделі міжкімнатних дверей і здійснено його економічне обґрунтування.