ЗАЛЕЖНІСТЬ ДОБРОБУТУ ОСОБИСТОСТІ Й ДЕРЖАВИ ВІД ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ: АНАЛІЗ ДУМКИ СТУДЕНТІВ ТА РОБОТОДАВЦІВ З УКРАЇНИ - Мороз, Світлана; Мороз, Володимир; Калагін, Юрій; Григор’єва, Світлана; Сутула, Оксана; Козлова, Олена; Мороз, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Статистична інформація свідчить про те, що частка охоплення населення України вищою освітою є однією з найвищих у світі – понад 82 %, що значно перевищує відповідні показники для країн із високим рівнем розвитку суспільних та ринкових інститутів. Висока частка осіб із вищою освітою в Україні та порівняно низька динаміка її соціально-економічного розвитку актуалізують питання теорії людського капіталу для тих країн, які сьогодні перебувають на етапі так званої перманентної соціальної та економічної трансформації. Соціально-економічні результати розвитку таких країн свідчать про певну обмеженість теорії людського капіталу, а саме тих її положень, зміст яких указує на існування прямо пропорційної залежності добробуту людини від рівня та якості її освіти. Суперечність між теорією та практикою інвестування у вищу освіту, особливо в контексті порівняння очікуваного та отриманого соціального й економічного ефектів, обумовила необхідність з’ясування думки представників сучасного суспільства щодо існування причинно-наслідкових зв’язків між якістю вищої освіти та добробутом. Інструментом збирання інформації щодо визначення залежності добробуту особистості й держави від якості вищої освіти було обрано метод опитування шляхом проведення анкетування. Респондентами стали студенти та роботодавці зі східних областей України. За результатами порівняльного аналізу відповідей 747 респондентів у статті сформульовані узагальнення та висновки. Обґрунтовано доцільність введення в науковий обіг та подальше використання в практичній діяльності індикаторів економічної та соціальної девальвації вищої освіти для оцінювання ефективності державної політики у сфері вищої освіти.