КОНЦЕПТУАЛЬНІ ДЕТЕРМІНАНТИ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОЇ ЗВІТНОСТІ В ІНФОРМАЦІЙНИХ ЕКОНОМІКАХ ТА СУСПІЛЬСТВАХ - Мисака, Ганна; Дерун, Іван (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Корпоративна звітність є важливим інструментом коригування діяльності бізнес-структур під тиском зовнішніх інституційних сил, що реалізується шляхом інформування стейкхолдерів про те, наскільки ця діяльність відповідає запитам суспільства та спрямована на підвищення його блага. Активізація запитів і інвесторів, і стейкхолдерів без фінансового інтересу на якісне розкриття релевантної інформації щодо впливу діяльності суб’єктів звітування на суспільство та довкілля стимулює перманентне реформування системи корпоративної звітності в пошуку ефективних форм і способів її реалізації. Метою статті є визначення концептуальних детермінант подальшого розвитку корпоративної звітності на основі аналізу еволюції теоретико-організаційних засад та практичних механізмів її формування в інформаційних економіках і суспільствах та інституціоналізації корпоративної відповідальності на тлі імплементації парадигми сталого розвитку. Установлено, що побудова системи корпоративної звітності відзначається паралельним застосуванням значної кількості неповних (або нечітко сформульованих) теорій, які стосуються розкриття в ній і фінансової, і нефінансової інформації. У результаті її практичні механізми отримують переважно фрагментарні тлумачення, що в умовах нерівномірного зовнішнього тиску спричиняє появу численних неузгодженостей та протиріч. Доведено, що, незважаючи на відносну врегульованість складання фінансової звітності, необхідність формування цілісної та послідовної теорії корпоративної звітності загострилася в процесі розбудови саме нефінансової звітності, яка перманентно еволюціонує під визначальним впливом інституціональної теорії та теорії стейкхолдерів. Визначено, що зростання інтересу стейкхолдерів до екстерналій обумовило залучення потенціалу обліку до формування нефінансової звітності шляхом активізації професійних бухгалтерських організацій в інституційному середовищі корпоративної звітності. Розширення їхньої юрисдикції та спрямування зусиль на впорядкування правил подання корпоративної звітності забезпечить порівнянність її показників, що сприятиме її використанню стейкхолдерами. Проте релевантність нефінансових показників залежатиме від упливу обліково-фінансових служб на незалежність професійного судження фахівців з екологічних, соціальних та управлінських питань під час формування корпоративних звітів. Задоволення інформаційних потреб стейкхолдерів в інформаційних економіках та суспільствах пропонується реалізовувати шляхом формування корпоративної звітності як структурованої сукупності фінансових та нефінансових показників, які характеризуватимуть майновий стан, результати та наслідки господарської діяльності суб’єкта звітування з обов’язковим наданням незалежного підтвердження їхнього змісту.