ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Зінюк, Микола; Дєєва, Наталія; Богатирьова, Катерина; Мельниченко, Світлана; Файвішенко, Діана; Шевчун, Марина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Сучасні тенденції розвитку економіки характеризуються значним впливом цифрових інформаційних технологій. Дослідження цифрової економіки як окремої галузі, визначення взаємовпливу з корпораціями, які є активними учасниками та рушіями розвитку цифрової економіки, набувають усе більшого значення. Поширення в суспільстві поняття «цифровізація» викликає певну плутанину через недостатнє розуміння сутності цього поняття та його відмінності від цифрової трансформації, а також їхньої ролі в цифровій економіці. Цифрова трансформація корпоративного управління має свої особливості та особливості, пов’язані з великою кількістю стейкхолдерів і національними особливостями корпоративного управління. У статті проаналізовано функції корпоративного управління на підприємстві. Визначено механізм та осіб, залучених до процесу корпоративного управління, акцентовано увагу на особливостях корпоративного управління в умовах цифрової трансформації бізнесу, окреслено переваги та недоліки цифровізації корпоративного управління. Висвітлено етапи впровадження цифрових технологій у систему корпоративного управління компанії. У роботі розглядаються особливості корпоративного аудиту, оцінки систем та ефективності їх взаємодії. Розглядається дилема використання цифрових комплексів корпоративного управління: купувати готовий чи створювати власний? Особливо акцентовано на правовому регулюванні функціонування електронних систем корпоративного управління в провідних компаніях світу. Автори детально розглядають захист корпоративного управління в епоху цифрових технологій і роблять висновок про можливість корпоративного шантажу за допомогою цифрових технологій.