НАПРЯМИ ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ, СТРАТЕГІЧНОГО ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ЕКОНОМІЧНОГО АНАЛІЗУ НАФТОГАЗОВИХ ПІДПРИЄМСТВ КАСПІЙСЬКОГО РЕГІОНУ - Аллахяров, Рауф (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Нафтовий бізнес – це не лише розвідка та видобуток. До її складу також входять великі нафтові корпорації в сфері транзиту, продажів, перевезень, сервісу, консалтингу, маркетингу та досліджень. Всі суб’єкти господарювання держави, підприємства та організації контролюють фінансову діяльність з боку органів законодавчої та виконавчої влади. Фінансовий контроль використовується в економіці як інструмент виявлення порушень балансу природних і вартісних показників національного продукту, тієї чи іншої неузгодженості в процесі макро- і мікроекономічного регулювання. Глобалізація і великий приплив інтеграційних процесів роблять нафту і газ важливим продуктом світового ринку, а її ціна залежить від тенденцій. Цінове питання, здебільшого, залежить від тенденцій на ринку збуту і витрат на виробництво. Основна мета статті - визначити напрями, які дозволять консолідувати і ефективно управляти валютною виручкою та іншими надходженнями від реалізації нафти і газу за рахунок освоєння нафтових родовищ країни іноземними компаніями, забезпечити використання цих коштів для розвитку пріоритетних галузей. Для проведеня дослідження обрано порівняльний метод - для порівняння статистичних даних різних країн, які імпортують і експортують природні ресурси з Каспійського регіону. Для складання стратегічного прогноз використано такі методи, як аналіз чутливості і сценарне планування. У роботі визначено позитивні чинники, які зміцнюють нафтогазову галузь, та негативні реалії, які уповільнюють її розвиток. Встановлено позитивні тенденції, що спостерігаються в нафтовій промисловості Каспійського регіону за останні сто років, які суттєво впливають на його соціально-економічний розвиток.