ФІНАНСОВА БЕЗПЕКА СУБ’ЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Варналій , Захарій; Мехед, Андрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Суб’єкти підприємництва здійснюють операційну діяльність і запроваджують стратегію в турбулентних умовах бізнес-середовища. Сучасному бізнес-середовищу притаманна швидкозмінність і непередбачуваність трендів, що спричинені як системними факторами (розвиток цифрової економіки), так і несистемними шоками (пандемія COVID-19, різкі коливання цін на сировинні товари, російська збройна агресія в Україні). Це спричиняє загрози фінансовій безпеці компаній. Метою статті є визначення особливостей підтримки фінансової безпеки на мікрорівні в контексті розвитку цифрової економіки та формування пропозицій щодо забезпечення фінансової безпеки компаній з урахуванням викликів екзогенного та ендогенного середовища. У статті розглянуто проблематику розвитку цифрової економіки, її впливу на економічні процеси макро- та мікрорівня, причинно-наслідкові зв’язки зі станом фінансової безпеки компаній. Розкрито механізм упливу розвитку високотехнологічних компаній на фінансову безпеку на мікро- та макрорівнях у площині зміни затрат на капітал і зміни фаз економічного циклу. Наголошено на важливості застосування новітнього інструментарію для аналізу сутності та наслідків реалізації явищ, що притаманні цифровій економіці, у контексті забезпечення фінансової безпеки компаній. У результаті здійсненого аналізу розроблено модель управління фінансовою безпекою компанії в умовах цифрової економіки. Запропонована модель охоплює як мікро-, так і макроблоки забезпечення фінансової безпеки. Окремо акцентована важливість поєднання кількісних і якісних методів оцінки фінансової безпеки компаній в умовах цифрової економіки. У рамках моделі виділено процесний підхід до забезпечення фінансової безпеки на рівні компанії. Результати роботи можуть бути використані органами державної та місцевої влади для розробки принципів управління фінансовою безпекою на мікрорівні в умовах цифрової економіки, а також представниками наукової спільноти для дослідження проблем фінансової безпеки компаній в умовах розвитку цифрового суспільства.