ФОРМУВАННЯ НАВИЧОК ПОВОДЖЕННЯ З ВІДХОДАМИ В СУЧАСНИХ УМОВАХ: ПРИКЛАД УКРАЇНИ - Полянська, Алла; Ціхонь, Даріуш; Вербовська, Леся; Дудек, Марек; Сала, Даріуш; Мартинець, Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття присвячена питанню обґрунтування доцільності набуття компетенцій у сфері поводження з відходами на національному, галузевому, регіональному та індивідуальному рівнях. Метою статті є охарактеризувати стан обходження з відходами в Україні в довоєнний період, узагальнити досвід обходження з відходами європейських країн, висвітлити особливості формування навичок обходження з відходами в Україні в період післявоєнного відновлення. Якщо врахувати динаміку капіталовкладень на охорону навколишнього середовища в Україні, підтверджується необхідність проведення додаткових заходів у сфері обходження з відходами з метою підвищення результатів цієї діяльності, а саме шляхом визначення базових навичок обходження з відходами. У статті досліджено частку утилізованих відходів у загальному обсязі генерованих відходів за регіонами України. Аналіз доповнено аналізом динаміки промислового виробництва та зроблено висновок, що в умовах низької частки утилізації відходів та зростання індексу промислового виробництва необхідно розвивати навички відповідального обходження з відходами в промисловості. Проведено дослідження сприйняття населенням ситуації з обходженням із відходами. На основі узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду обходження з відходами розглянуто навички, необхідні для реалізації всіх рівнів ієрархії обходження з відходами, а саме: навички запобігання утворенню відходів та їх зменшення, підготовки до повторного використання відходів, переробки відходів, – та висвітлено інші види утилізації відходів.