СТРАТЕГІЯ ТА МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВІЙНИ, ІНДУСТРІЇ 4.0 ТА СВІТУ BANI - Зачосова, Наталія; Куценко, Дмитро; Коваль, Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є встановлення характерних рис і ознак, притаманних механізму та стратегії управління фінансово-економічною безпекою, які мають використовуватись вітчизняними підприємствами у воєнний період та в період післявоєнного відновлення в умовах поширення тенденцій Індустрії 4.0 у реаліях світу BANI. Установлено вади організації та функціонування механізму управління фінансово-економічною безпекою, що почали чітко простежуватися під час роботи суб’єктів господарювання в умовах воєнного часу. Запропоновано додаткові елементи механізму управління фінансово-економічною безпекою підприємства в умовах Індустрії 4.0 та BANI World. Конкретизовано особливості стратегії та механізму управління фінансово-економічною безпекою підприємств у різних моделях світоустрою. Розроблено канву стратегії ГАРДІАН для реалізації завдань стратегічного управління фінансово-економічною безпекою підприємств та обґрунтовано доцільність її використання в реаліях Індустрії 4.0 та BANI World. Розробка нової парадигми стратегічного управління фінансово-економічною безпекою для післявоєнного відновлення суб’єктів господарської діяльності в умовах BANI World з урахуванням трендів Четвертої промислової революції дозволить розширити межі застосування інструментарію ефективного безпекоорієнтованого менеджменту. Для успішної оптимізації традиційних підходів до управління фінансово-економічною безпекою в післявоєнний час необхідно трансформувати механізм управління фінансово-економічною безпекою для забезпечення його готовності до протидії впливу на корпоративні ресурси підприємства загроз військової агресії, глобальної пандемії, поширення тенденції Індустрії 4.0 та реалій моделі світу BANI.