УПЛИВ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ НА ЗМІНУ ПОВЕДІНКИ ДОМОГОСПОДАРСТВ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ЗАПАСІВ - Бінда , Яцек; Крикавський , Євген; Петрик , Ілона; Шинкаренко , Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Світова економіка зазнала значних змін у 2020 році, коли пандемія Covid-19 поширилася світом дуже швидкими темпами. Глобальна пандемія вплинула на поведінку економік держав у цілому, а також на поведінку бізнес-сектора та окремих домогосподарств. Метою статті є представлення та дослідження проблем, пов’язаних із впливом надзвичайних ситуацій (пандемій) на зміну поведінки домогосподарств щодо формування та підтримки запасів споживчих товарів. Дослідження базується на теоретичному аналізі наукової літератури про запаси продовольства під час надзвичайних ситуацій, таких, як пандемія Covid-19, статистичному аналізі та опитуваннях. Дослідження поведінки домогосподарств щодо накопичення продуктів харчування під час пандемії виявило ознаки суперечності. Оцінено напрямок типової (стандартної) поведінки домогосподарств у кризових ситуаціях та запропоновано перспективні випереджувальні дії органів державної влади щодо створення страхових резервів із метою зниження ризику вичерпання товарних резервів у населення, підприємств. Доведено трансформацію споживчої поведінки всіх представників суспільства у зв’язку з підтриманням запасів споживчих товарів напередодні надзвичайних ситуацій. Основні висновки: виникнення та тривале існування надзвичайного стану (пандемії) суттєво впливає на поведінку домогосподарств і формує зміни, які мають залишковий характер при поверненні до нормальних ситуацій; існує залежність між раціональною та нераціональною поведінкою домогосподарств в умовах пандемії; різна поведінка державних органів, підприємств і домогосподарств щодо мотивації формування запасів та їхнього змісту; поведінка домогосподарств щодо накопичення запасів під час пандемії є результатом компромісу між раціональною та поведінковою економікою.