ФОРМУВАННЯ ТА УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА Й ПЕРЕРОБКОЮ СІЛЬГОСППРОДУКЦІЇ ТА ЦІННІСТЬ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Пономарьова, Марина; Євсюков , Олександр; Шовкун , Людмила; Золотарьова , Світлана; Крамаренко , Ілона (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Мета дослідження полягає в аналізі стану переробного сектора; визначенні задач управління, які сприятимуть збільшенню частки переробки в загальному обсязі аграрної продукції та обґрунтуванню напрямів управлінських заходів щодо забезпечення належного рівня цінності харчових технологій. Виявлені й досліджені стратегічні завдання , вирішення яких сприяє збільшенню частки переробленої продукції в загальному обсязі товарної продукції сільського господарства. Указано, що одним із головних напрямів діяльності управлінців усіх рівнів аграрної галузі є сприяння інвестиціям, у першу чергу в переробну промисловість і суміжні сфери діяльності. Визначені першочергові інституційні напрями сприяння збільшенню інвестиційних потоків. Це забезпечить високий рівень технологій, зменшить обсяг відходів переробки, збільшить додану вартість агарної продукції, забезпечить надходження до бюджету країни та регіонів, створить передумови синергетичного впливу на розвиток економіки країни. Доведено, що частка особистих селянських господарств в обсягах переробки є вагомою, що вказує на необхідність управлінських дій для збільшення цієї частки. Виявлено, що досі в структурі агарного експорту велику частку складають «залишки і відходи харчової промисловості», що свідчить про недостатню глибину переробки сировини, використання застарілих технологій та необхідність управлінських заходів для виправлення цього. Указано, що ефективність управління переробними підприємствами, зокрема щодо виходу на зовнішні ринки, формує передумови їхнього сталого розвитку. Уперше вказано, що збереження цінності харчових технологій потребує впровадження сучасних технологій у переробному секторі, що вимагає: задіяння управлінських заходів державного рівня для сприяння утворенню наукових структур цього напряму; збільшення ролі інституту інтелектуальної власності в діяльності переробних підприємств; потребує нових напрямів інвестування та нових знань і вмінь від менеджменту.