АНАЛІЗ ОБСЯГУ ТА СТРУКТУРИ ПОСЛУГ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Згурська, Оксана; Струк, Наталія; Сафонов, Юрій; Кулік, Анна; Романенко, Олеся (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою цієї статті є аналіз обсягу та структури надання медичних послуг в Україні з метою визначення перспективних напрямів роботи національної системи охорони здоров’я, а також забезпечення заданих параметрів розвитку галузі. Для досягнення поставленої мети було проведено дослідження з використанням матеріалів Державної служби статистики України та даних МОЗ щодо аналізу обсягів та структури надання медичних послуг в Україні з метою визначення перспективних напрямів роботи національної системи охорони здоров’я, а також забезпечення заданих параметрів розвитку галузі. Методологічну основу дослідження склали загальні та спеціальні методи, а саме: системний аналіз задля комплексної характеристики стратегічного потенціалу галузі охорони здоров’я; статистичний аналіз (метод стандартного відхилення) з метою аналізу структури закладів охорони здоров’я України; динаміка обсягів реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів господарювання, які надають послуги у сфері охорони здоров’я та соціального захисту населення; синтез та порівняння в діагностиці стану регіональної структури приватної медицини в Україні та динаміки обсягів капітальних інвестицій підприємств, що надають медичні послуги. Установлено, що на сучасному етапі функціонування ринку медичних послуг джерела фінансування державної медицини не можуть у повному обсязі забезпечити систему охорони здоров’я необхідними фінансовими ресурсами, запровадити нові форми оплати медичних послуг та послуг, а також удосконалити систему обов’язкового медичного страхування. Платні медичні послуги характеризуються значним потенціалом зростання, який визначається потребами ринку та населення країни. Цей сегмент економіки є надзвичайно перспективним у напрямі отримання альтернативних можливостей лікування та оздоровлення в більш комфортних умовах відповідно до зростаючих вимог до якості медичних послуг та наявності індивідуального підходу до кожного пацієнта.