БЕЗПЕКООРІЄНТОВАНА МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ РИЗИКУ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Гнилицька, Лариса; Франчук , Василь; Мельник , Степан; Наконечна, Наталія; Леськів , Галина; Гобела , Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття спрямована на розробку та апробацію комплексної методики оцінки ризику, яка базується на поєднанні прийомів експертного оцінювання та аналізу чутливості прибутку до окремих факторів ризику. Такий підхід дозволяє визначити пріоритетність заходів із мінімізації найбільш істотних ризиків в умовах обмежених фінансових ресурсів підприємства. Із метою формування об’єктивного уявлення про ефективність управління ризиками та з урахуванням практичних уподобань ризик-менеджерів запропоновано використовувати комплексну методику оцінювання ризиків підприємницької діяльності, у результаті застосування якої формується оптимальна конфігурація інформаційно-аналітичного забезпечення оцінювання рівня підприємницьких ризиків. Ця методика базується на поєднанні прийомів експертного оцінювання та аналізу чутливості прибутку до окремих факторів ризику і дає можливість в умовах обмежених фінансових ресурсів визначити ризики, що потребують пріоритетного управління, і на цій основі сформувати безпекову стратегію управління підприємством. Результати апробації комплексної методики оцінювання ризику в діяльності вітчизняних промислових підприємств указують на низку переваг у порівнянні з іншими методичними підходами цього напряму досліджень. По-перше, ранжування ризиків на основі комбінування експертного оцінювання та аналізу чутливості прибутку до факторів ризику вможливлює уникнення суб’єктивізму при визначенні ступеня впливу ризику на показники діяльності підприємства. По-друге, з’являється можливість об’єктивного обґрунтування пріоритетності захисних заходів, що значно підсилює ефективність управління ризиками та знижує конфлікт інтересів при розподілі обмежених фінансових ресурсів.