ФІНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ В УКРАЇНІ В КОНТЕКСТІ ЄВРОПЕЙСЬКИХ ТЕНДЕНЦІЙ - Толкмітт, Фолькер; Волохова, Ірина; Ігнатенко, Руслана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Децентралізацію оцінюють як одну з найуспішніших реформ, проведених в Україні. Вона стала вирішальним фактором соціального та економічного розвитку країни. У результаті реформи відбулася передача значного обсягу повноважень та джерел фінансових ресурсів від державної влади якнайближче до людей – територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування. Децентралізаційні процеси є домінуючими в розвинутих країнах світу та передбачають посилення фінансової автономії муніципалітетів. Однак, на противагу європейським країнам, Україна залишається державою, у якій зберігаються екстенсивні методи розвитку економіки. Статтю присвячено дослідженню процесів фінансової децентралізації в Україні, які були проведені в контексті європейських тенденцій. Обґрунтовано, що повноваження між рівнями влади та управління повинні бути розмежовані за принципом субсидіарності. У статті проаналізовано ступінь децентралізації доходів місцевих бюджетів України та країн Європейського Союзу. Досліджено чинну систему місцевого оподаткування в Україні. За результатами дослідження виявлено проблеми, пов’язані з фінансовою децентралізацією. Здійснено пошук шляхів зростання власних доходів територіальних громад та шляхи збільшення автономії органів місцевого самоврядування. Розроблено пропозиції щодо підвищення ефективності формування податкових надходжень, що має на меті сприяння зміцненню фінансової самостійності місцевих бюджетів на сучасному етапі розвитку.