ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ СТРАТЕГІЧНОГО ПЛАНУВАННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ПОЛІТИКИ: ДОСВІД ШВЕЙЦАРІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - Гудіма, Тетяна; Камишанський , Владислав; Малолітнева, Веста (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття присвячена аналізу особливостей інституціоналізації стратегічного планування економічної політики, зокрема зовнішньоекономічної, в Україні, виявленню проблем у цьому напрямі та формуванню пропозицій щодо їх вирішення. Завдяки порівняльному методу проаналізовано й порівняно досвід стратегічного планування зовнішньоекономічної політики Швейцарії як країни, що, безсумнівно, заслуговує на статус одного з провідних світових економічних центрів, та України. Доведено, що відсутність інституціоналізації стратегічного планування в Україні призводить до порушення системності та узгодженості в здійсненні державними органами й економічної політики загалом, і окремих її напрямів, зокрема зовнішньоекономічної політики. На підставі досвіду Швейцарії аргументовано доцільність модернізації конституційно-правового та господарсько-правового забезпечення реалізації державної, у тому числі зовнішньоекономічної, політики України шляхом закріплення правових механізмів прийняття стратегічних документів.