ІНВЕСТИЦІЙНЕ РІШЕННЯ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ МАТЕМАТИЧНИХ ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКІВ МІЖ КРИТЕРІЯМИ IRR, MIRR, PI - Янковий , Олександр; Козак , Юрій; Лизун , Марія; Ліщинський , Ігор; Савельєв , Євген; Куриляк , Віталіна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті здійснено аналіз переваг та недоліків показників внутрішньої норми прибутку та модифікованої внутрішньої норми прибутку як критеріїв ефективності інвестиційного проєкту. У процесі аналізу найважливіших показників ефективності інвестиційного проєкту використано математичний та графічний апарат для дослідження функцій і залежності між економічними характеристиками майбутньої фінансово-виробничої та підприємницької діяльності. Характеристики критерію внутрішньої норми прибутку досліджено на основі властивостей функції, яка описує залежність чистої теперішньої вартості проєкту від величини ставки дисконту. Виявлено основні переваги модифікованої внутрішньої норми прибутку порівняно з її немодифікованим аналогом. Математично доведено нерівності між зазначеними показниками, проаналізовано їхній уплив на характеристики стійкості (безпеки) інвестиційного проєкту та показано взаємозв’язок критерію модифікованої внутрішньої норми прибутку зі значенням індексу прибутковості. Наукова новизна полягає в математичному доведенні взаємозв’язку між показниками внутрішньої норми прибутку та модифікованої внутрішньої норми прибутку, а також взаємозв’язку між критерієм модифікованої внутрішньої норми прибутку та індексом прибутковості інвестиційного проєкту. Теоретичні висновки та пропозиції можуть бути використані при інвестиційному аналізі майбутніх фінансово-виробничих проєктів в економіці, що відкриває можливості раціонального використання ресурсів у підприємницькій діяльності на всіх рівнях управління бізнес-процесами.