ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИЗМУ ТА ГОТЕЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА - Писарева, Ірина; Рябєв, Антон; Тонкошкур, Максим; Колонтаєвський, Олег; Поколодна, Марія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті розроблено організаційно-економічне забезпечення діяльності підприємств туризму та готельного господарства на основі побудови дієвого механізму, здатного вирішити проблеми інституціонального, організаційного та економічного характеру. З’ясовано, що розвиток туризму має величезний вплив на соціально-економічний стан країни та рівень якості життя населення. Відзначено, що найбільш доцільно розглядати туристичну індустрію як міжгалузевий комплекс, який є частиною туристичної сфери та об’єднує різні види економічної діяльності від матеріального виробництва до нематеріальної сфери, які є матеріальною базою туризму, базою для підготовки кадрів, організації управління виробництвом, реалізації туристичного продукту. Зазначено, що підприємства туризму являють собою суб’єкти господарювання специфічного характеру, які мають певні особливості і з точки зору організації виробництва, і з точки зору їх соціально-економічної ефективності. З’ясовано, що підприємства готельного господарства повинні формувати та реалізовувати дієві стратегії обслуговування для того, щоб відповідати специфічним та швидкозмінним потребам ринку, у якому вони обрали для себе певний сегмент, оскільки в умовах високого рівня банкрутств успіху можуть досягти лише ті суб’єкти господарювання, які здатні стратегічно мислити та пристосовуватися до змін у зовнішньому середовищі. Запропоновано інтегрований підхід до формування й реалізації державної політики у сфері управління туризмом і готельним господарством. Визначено функціональний зв’язок сукупності основних факторів, що визначають стан фінансово-господарської діяльності підприємств туризму та готельного господарства. Зазначено, що економічна ефективність діяльності підприємств сфери туризму та готельного господарства досягається за рахунок виваженої системи управління персоналом. Запропоновано модель моніторингу розвитку персоналу, використання якої дозволяє здійснювати контроль ходу процесу та управляти ним. Зроблено висновок, що сьогодні при веденні бізнесу у сфері туризму необхідно чітко враховувати зовнішні та внутрішні фактори впливу на діяльність господарюючих суб’єктів і вдосконалювати систему управління персоналом, оскільки від його професійних здібностей залежить рівень задоволення споживачів туристичних та готельних послуг.