МОДЕЛІ ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОЇ СИСТЕМИ ФІНАНСОВОЇ ТА УПРАВЛІНСЬКОЇ ЗВІТНОСТІ НА ОСНОВІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПЛАТФОРМИ МСФЗ - Акімова, Наталія; Наумова, Тетяна; Азаден, Асває; Козуб, Вікторія; Козуб, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Моделювання, будучи універсальним методом наукового пізнання, передбачає вивчення будь-якого об’єкта (процесу) у вигляді створення сукупності моделей, які мають основні характеристики та властивості досліджуваного об’єкта. Економічне моделювання є відтворенням економічних об’єктів та процесів в обмежених, малих експериментальних формах та штучно створених умовах. Моделювання як науковий метод давно почали використовувати в системі наукових досліджень загалом та обліку зокрема. Метою статті є вдосконалення теоретичних та методичних підходів до дослідження бухгалтерського моделювання для організації ефективного облікового процесу, що дозволяє підвищити якість результатної інформації та створити прийнятні умови переходу до використання міжнародних стандартів фінансової звітності. У результаті проведеного дослідження було розглянуто можливості моделювання облікового процесу на сучасному етапі й розроблено моделі складання бухгалтерської (фінансової) та управлінської звітності в умовах переходу до МСФЗ. Охарактеризовано 3 моделі облікової політики та запропонована концептуальна модель формування облікової політики відповідно до МСФЗ, що дозволить розглядати облікову політику як інструмент оптимізації процесу підготовки звітності за МСФЗ. Доведена необхідність розробки механізму формування управлінської облікової політики, спрямованої на підготовку інформації відповідно до вимог МСФЗ, що підвищує ступінь достовірності інформації та дозволяє оптимізувати на різних рівнях управління процес ухвалення управлінських рішень. Проаналізовано способи отримання звітності за МСФЗ українськими компаніями та запропоновані моделі обробки облікової інформації при використанні методу трансформації, паралельного обліку (конверсії), трансляції, а також концептуальна модель автоматизованої обробки облікової інформації при використанні комбінованого методу складання бухгалтерської (фінансової) звітності. Зроблено висновок, що застосування розробленої методики дозволить автоматизувати складання бухгалтерської (фінансової) звітності підприємств в умовах переходу на міжнародні стандарти та оперативно отримувати достовірну результатну інформацію, необхідну зацікавленим користувачам для ухвалення економічних рішень. Запропоновано модель трансформації бухгалтерської звітності у формат управлінських звітів, адаптованих до вимог МСФЗ, у якій виділено взаємозв’язок окремих показників балансу за видами діяльності з іншими управлінськими звітами. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що використання розроблених науково-методичних рекомендацій, моделей та методик відповідно до принципів міжнародних стандартів фінансової звітності сприятиме підвищенню якості інформаційних ресурсів та зростанню ефективності використання господарських засобів суб’єктів господарювання.