КЛАСТЕРИЗАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВ ВИНОГРАДНО-ВИНОРОБНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ЯК ЕФЕКТИВНА ФОРМА УПРАВЛІННЯ - Ковальов, Анатолій; Бабій, Олег; Тимченко, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті представлено інноваційні підходи кластеризації підприємств виноградно-виноробної промисловості як ефективної форми управління. Метою дослідження є детальний та систематичний розгляд актуальних проблем кластеризації підприємств виноградно-виноробної промисловості; обґрунтування створення кластеру в транскордонному регіоні Україна-Молдова як одного з перспективних напрямків зовнішньої реструктуризації. Методологічну основу становлять: дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених в сфері реструктуризації підприємств, законодавчі та нормативні акти України. При вивченні та аналізі проблемних питань статті використовувались такі загальнонаукові прийоми і методи досліджень: логічний - для уточнення поняття «кластер», «кластеризація», порівняльної оцінки - при дослідженні сучасних підходів до кластеризації; статистичного аналізу - при визначенні проблем, тенденцій і перспектив розвитку підприємств виноградно-виноробної промисловості. Представлено різноманітні підходи, що стосуються визначення сутності кластеризації, які знаходять своє вираження в працях вітчизняних та іноземних науковців. Автором обґрунтовано створення виробничо-науково-освітнього кластера підприємств виноградно-виноробної промисловості в транскордонному регіоні Україна-Молдова. Наявність підходів до визначення кластеризації, їх узагальнення, дозволило виявити, що кластер підприємств виноградно-виноробної промисловості з переробки вторинної сировини виноробства в транскордонному регіоні Україна-Молдова - це добровільне об’єднання діючих виноробних підприємств і сформованих спеціалізованих підприємств і підрозділів, науково-дослідних закладів, пов’язаних спільними цілями по підготовці і переробці вторинної сировини виноробства, синергетика взаємодії учасників якого дозволить забезпечити ефект масштабу і вийти на конкурентні ринки продуктів, отриманих із вторинної сировини виноробства. Створення кластера з переробки вторинної сировини виноробства в транскордонному регіоні Україна-Молдова дозволить збільшити інноваційно-інвестиційну активність бізнесу та послужить каталізатором інтеграції України і Молдови в європейський і світовий простір.