ТЕОРІЯ ІГОР ТА ФІНАНСОВА СКЛАДОВА ВИЗНАЧЕННЯ ОПТИМАЛЬНОГО РОЗПОДІЛУ БЮДЖЕТНИХ МІСЦЬ У СИСТЕМІ ВИЩОЇ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Бочаров , Дмитро; Стеблюк , Наталія; Ульяновська, Юлія; Волосова , Наталія; Григораш, Ольга; Петренко , Ірина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Складність і взаємозалежність управлінських проблем у системі вищої освіти потребують нових ідей і підходів, що зумовлює необхідність пошуку нових управлінських рішень за допомогою сучасних підходів і методів економіко-математичного моделювання. Статтю присвячено проблемі оптимального розподілу бюджетних місць для закладів вищої освіти за спеціальностями. Проведене дослідження показує, що пріоритети держави, ринку праці та споживачів не збігаються. У цій ситуації університет як постачальник освітніх послуг повинен збалансувати попит споживача (абітурієнтів, студентів та їхніх батьків) із пропозиціями замовника (держави, підприємців, ринку праці) з урахуванням прогнозу попиту на ринку праці. Метою роботи є визначення оптимального розподілу бюджетних місць для закладів вищої освіти з урахуванням фінансової складової за допомогою системного аналізу та методу теорії ігор. Запропоновано варіант вирішення задачі розподілу бюджетних місць для закладів вищої освіти при побудові економіко-математичної моделі із застосуванням методики теорії ігор, яка має потужний апарат для того, щоб для тієї самої задачі розглядати багато різних моделей, підходів та концепцій вирішення. Представлена математична модель дозволяє отримати збалансований оптимальний розподіл бюджетних місць за спеціальностями університету, що узгоджує попити абітурієнтів та роботодавців. Обсяг бюджетного фінансування на вищу освіту є ефективним регулятором прямої дії на підготовку фахівців із вищою освітою та інструментом державного регулювання кількості студентів, які навчаються за державним замовленням. На підставі результатів дослідження запропонована модель розподілу видатків бюджету установи для ухвалення управлінських рішень, яка дозволяє перерозподіляти кошти на статті видатків, включені до видатків розвитку закладів вищої освіти. Подальший розвиток описаної моделі в напрямі дослідження впливу на існуючі обмеження на ринку освітніх послуг дозволить запропонувати потужні механізми та технології для управління процесом формування оптимальних стратегій розвитку закладів вищої освіти.