РОЗВИТОК ФІНАНСОВИХ ІННОВАЦІЙ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - Коваленко, Вікторія; Шелудько , Сергій; Ольвінська , Юлія; Вітковська , Катерина; Гайдаєнко , Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття присвячена особливостям розвитку ринку фінансових інновацій, оскільки цифровізація економіки суттєво вплинула на вектори формування фінансових технологій та нових інноваційних фінансових продуктів, а також сприяла їхній трансформації. Метою цього дослідження є вивчення ринку фінансових інновацій, виявлення загроз для розвитку цього ринку, а також формування напрямів подальшого розвитку. У ході дослідження було встановлено, що традиційні підходи до надання фінансових послуг не відповідають зростаючому попиту й очікуванням клієнтів, вимогам високої ефективності та прибутковості. У цій роботі ФінТех-компанії та ФінТех-послуги визначено як новітній інструмент на ринку фінансових інновацій, що відповідає сучасним вимогам розвитку національних економік. Визначено основні принципи запровадження фінансових інновацій, зокрема: доступність, точка зростання , адресність, різноманітність медіа, відкритість та співпраця, стандартизація, довіра та безпека. Розкрито роль ФінТех-компаній та ФінТех-технологій у модернізації ринку фінансових послуг; досліджено сучасні світові тенденції розвитку сфери ФінТех, а також перспективи їх використання. Доведено, що стрімкий розвиток ринку фінансових технологій наприкінці 2021 р. швидко трансформувався в побоювання з приводу потенційної рецесії в першому півріччі 2022 р., оскільки невизначеність, пов’язана з повномасштабним військовим уторгненням Росії в Україну, поточними проблемами в ланцюжку поставок, зростанням інфляції та процентних ставок, зробили негативний відбиток і на державних рівнях, і на приватних компаніях. Визначено переваги та загрози для банківського бізнесу, які зумовлені поширенням цифровізації економіки та впливають на появу нових фінансових інновацій. Зроблено висновок, що сучасний етап цифровізації економіки визначив тренди та напрями розвитку ринку фінансових послуг та банківського сектора зокрема.