ПРОЗОРІСТЬ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В УКРАЇНІ - Войтенко, Ольга; Шульц, Світлана; Білик, Ірина; Капленко, Галина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Обґрунтовано важливість питання прозорості влади як фундаментального принципу управління та реалізації владних повноважень на місцевому рівні, який має стати домінуючим у регулюванні соціально-економічного розвитку міських територіальних громад України в умовах реалізації подальших кроків до укріплення процесів адміністративно-фінансової децентралізації. Це вкрай важливо в умовах повоєнного відновлення економіки країни, оскільки прозорість влади сприятиме ефективному використанню ендогенного потенціалу територіальних громад та підвищенню їх продуктивної спроможності. Висвітлено особливості світової практики оцінювання рівня прозорості влади, зокрема шляхом застосування методологічного підходу до розрахунку індексу прозорості міст, який проводиться з кінця 20-го ст. ГО «Трансперенсі Інтернешнл». Охарактеризовано структурні складові цього індексу, які дозволяють здійснювати моніторинг та рейтингування міст світу за рівнем прозорості влади. Сформульовано та перевірено гіпотези щодо наявності взаємозв’язку між рівнем прозорості влади, надходженнями від сплати населенням податку на доходи фізичних осіб та місцевого податку, а також кількістю населення, що проголосувало за проєкти громадського бюджету. Для проведення оцінювання обрано міста України з різними рейтинговими позиціями за рівнем прозорості влади. Проведене дослідження довело, що рівень прозорості місцевої влади є важливим чинником соціально-економічного розвитку міських територіальних громад в Україні. Визначено, що промислова спеціалізація та ступінь диверсифікованості економіки міст суттєво не впливає на щільність кореляційного зв’язку між рівнем прозорості влади та власними доходами місцевих бюджетів. Доведено, що для більшості міст, незалежно від їхнього розміру, характерна висока кореляція між показниками прозорості та громадської активності мешканців. До того ж спостерігалась тенденція зростання активності громадян у переважній кількості досліджуваних МТГ. Отримані результати продемонстрували необхідність обрання довшого часового лагу для перевірки висунених гіпотез. Однак доведені гіпотези дозволили виявити проблеми в забезпеченні прозорості влади територіальних громад та сформулювати пропозиції щодо підвищення ефективності публічного управління.