ДЕТЕРМІНАНТИ ПОГАШЕННЯ КРЕДИТУ ДОМОГОСПОДАРСТВ ІЗ РОЗВЕДЕННЯ КРЕВЕТОК: ЕМПІРИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ В ПРОВІНЦІЇ КА-МАУ У В’ЄТНАМІ - ДАНГ, Куанг Ванг; ТРАН, В’єт Тхань Трук; ПХАМ, Хієу; ВУОНГ, Куок Дуй (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Мета цієї статті – проаналізувати визначальні фактори здатності фермерів, які вирощують креветки, вчасно погашати кредити та вирішальні фактори своєчасного погашення кредиту. На основі первинних даних 210 домогосподарств, які вирощують креветки в провінції Ка-Мау, у дослідженні застосовано двоетапну регресійну модель Хекмана для перевірки запропонованих гіпотез. Результати дослідження показали, що кількість залежних членів, сума позики та кількість сільськогосподарських культур негативно впливають на здатність своєчасно погасити позику, тоді як загальні активи, досвід вирощування креветок і ціль позики позитивно впливають на здатність своєчасно погасити позику домогосподарств, що вирощують креветки. Крім того, результати регресії також показали, що терміни погашення кредиту та площа земель для вирощування креветок негативно впливають на строк своєчасного погашення кредиту, тоді як рівень освіти голови домогосподарства та розміри сукупних активів позитивно впливають на строк погашення кредиту. Спираючись на емпіричні висновки, автори сформували низку рекомендацій щодо підвищення платоспроможності домогосподарств, які вирощують креветки в цій провінції.