УПРАВЛІННЯ ESG-РИЗИКАМИ В УКРАЇНСЬКИХ БАНКАХ - Бортніков, Геннадій; Любіч, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою дослідження є структурний аналіз ризиків стійкості за компонентами з урахуванням специфіки банківського бізнесу. Основними результатами дослідження є впорядкування підходів до систематики екологічних, соціальних та управлінських ризиків, пропозиції щодо створення додаткового механізму управління такими ризиками, визначення ключової ролі контролюючого органу в стимулюванні банків до трансформації. Українські банки все ще перебувають на початку шляху до повноцінної бізнес-моделі, заснованої на принципах сталого фінансування. Культура ризик-менеджменту вимагає уніфікації та вільної передачі досвіду між банками й нагляду в поширенні передового досвіду. Немає необхідності створювати нову організаційну структуру всередині банку, але досить збагатити всі три лінії захисту від ризиків новими функціями й обов’язками. Сьогодні банківською спільнотою, регуляторами та аналітиками занадто багато уваги приділяється кліматичним ризикам. Найменш розвиненою з точки зору методології залишається складова корпоративного управління, унаслідок чого вона сприймається як штучно прив’язана до екологічних і соціальних аспектів. Інтеграція ESG у стратегії банків та інвестиційну політику означає пропонування ринків продуктів, пов’язаних із ESG (стійкі, зелені та соціальні облігації, зелене проєктне фінансування тощо). Існує небезпека виведення боргового капіталу з галузей, які визнані «брудними», але де власники бізнесу намагаються реально їх очистити, модернізуючи технології. Тому практичним рішенням для сучасного банку є не просто відмова від фінансування певних галузей економіки, а більшою мірою переорієнтація на проєкти, які передбачають енергозбереження та енергоефективність, скорочення викидів парникових газів в атмосферу, зниження споживання води й інших ресурсів.