ПАРТИЦИПАТОРНЕ БЮДЖЕТУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ПОВЕДІНКОВИХ ФІНАНСІВ - Лободіна , Зоряна; Кізима, Тетяна; Дем’янишин, Василь; Березька, Катерина; Савчук, Світлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Результат аналізу процесів децентралізації влади та посилення фінансової автономії місцевого самоврядування в Україні довів необхідність та доцільність застосування концепції поведінкових фінансів при дослідженні сучасних трендів партиципаторного бюджетування на рівні територіальних громад. Метою дослідження є розвиток теоретико-методологічних засад, положень, практичних підходів до партиципаторного бюджетування та обґрунтування напрямів його розвитку й удосконалення в контексті поведінкових фінансів. Основні результати дослідження. Обґрунтовано зміст партиципаторного бюджетування як сутності управлінських дій та процедур, що використовують суб’єкти публічного управління стосовно формування, розподілу та використання бюджетних ресурсів на реалізацію проєктів, ініційованих громадськістю. Розкрито алгоритм практики партиципаторного бюджетування на рівні територіальної громади. Виявлено чинники, які впливають на обсяг фінансових ресурсів, спрямованих на формування бюджету участі та запропоновано відповідну економіко-математичну модель. Проаналізовано практику використання партиципаторного бюджетування в Україні на рівні територіальних громад та виявлено низку проблем, серед яких найважливішою є вибір напрямів розподілу, використання ресурсів бюджету участі й критеріїв їх оптимізації. Сформовано науковий підхід до оптимізації видатків бюджету участі з використанням економіко-математичного моделювання. Окреслено переваги партиципаторного бюджетування, виявлено проблеми та запропоновано підходи до їх вирішення в контексті поведінкових фінансів, які доцільно враховувати органам публічного управління під час складання та виконання бюджету участі. Сформовано теоретичний підхід до розкриття сутності партиципаторного бюджетування з урахуванням різних аспектів, зокрема процедур формування, розподілу й використання коштів, призначених на реалізацію ініційованих громадськістю проєктів. У результаті проведеного факторного аналізу отримано три факторні моделі, які відображають систему чинників упливу на формування фінансових ресурсів, спрямованих із місцевих бюджетів до бюджету участі. Виявлено проблеми функціонування бюджетів участі на різних рівнях бюджетної системи та обґрунтовано шляхи їх вирішення в контексті поведінкових фінансів. Запропоновано науковий підхід до побудови моделі оптимізації видатків партиципаторного бюджету, на основі якої можна розраховувати оптимальний набір ініційованих громадськістю проєктів.