ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: ОЦІНКА ФАКТОРІВ УПЛИВУ, ПОСТВОЄННІ ТЕНДЕНЦІЇ ТА ШЛЯХИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Лагодієнко , Володимир; Франчук , Василь; Дзюрах , Юрій; Мельник , Степан; Шупрудько , Наталія; Гобела , Володимир (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою дослідження є визначення загального рівня продовольчої безпеки України та розробка основних напрямів підвищення її рівня. Реалізація мети дослідження втілювалась у виконанні кількох завдань. По-перше, розрахувати індекс продовольчої безпеки України та здійснити його порівняння із середньосвітовими та середньоєвропейськими даними. По-друге, здійснити прогнозування індексу продовольчої безпеки України на наступні 5 років, оцінити його тренд та тенденції. По-третє, установити основні фактори зовнішнього та внутрішнього середовища, що мають уплив на стан індексу продовольчої безпеки. По-четверте, визначити основні напрями підвищення рівня продовольчої безпеки України. Глобальна екологічна криза значною мірою підвищила небезпеку погіршення стану продовольчої безпеки у світі та ймовірність настання голоду в певних регіонах. Посиленню уваги до досліджуваної проблематики сприяла війна Росії проти України, що знищила інфраструктуру ланцюгів постачання та посилила проблеми забезпечення продовольством населення. Дослідження спрямоване на визначення основних «вузьких місць» продовольчої безпеки України та розробку напрямів підвищення її рівня. Ґрунтуючись на результатах теоретичних та емпіричних досліджень, визначено основні «вузькі місця» процесу забезпечення продовольчої безпеки та встановлено напрями підвищення її рівня. У дослідженні здійснено розрахунок та прогнозування індексу продовольчої безпеки України. Запропоновано методику визначення основних «вузьких місць» продовольчої безпеки шляхом оцінки впливу інфернальних та екстернальних факторів. На основі цього аналізу розроблено основні напрями підвищення рівня продовольчої безпеки держави.