СИСТЕМНІ ФІНАНСОВІ РИЗИКИ В ЕКОНОМІЦІ КИТАЮ: САМОПІДСИЛЮВАЛЬНІ ЦИКЛИ - Унковська, Тетяна; Тарута, Сергій; Гриджук, Дмитро (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття сфокусована на дослідженні гострих проблем зростання системних фінансових ризиків в економіці Китаю, що спровоковані кризовими процесами на ринку нерухомості та в пов’язаних секторах. У випадку колапсу другої в світі економіки цього азійського гіганта, який глибоко інтегрований у світову систему, можливі широкомасштабні наслідки для інших країн та нова глобальна економічна криза. Тому надзвичайно важливим є більш глибоке розуміння внутрішніх механізмів накопичення системних фінансових ризиків для їх мінімізації. Автори дослідили джерела зростання системних ризиків на мікрофінансовому рівні та макроекономічні механізми їх накопичення й матеріалізації після досягнення ними критичного рівня. Мікрофінансові корені системних ризиків пов’язані з надмірним зростанням фінансового левереджу. У статті запропонована математична модель оптимального рівня фінансового левереджу та його безпечної межі для компаній реального сектора економіки, зокрема девелоперських корпорацій. Автори розробили також комплексну динамічну модель нелінійних макроекономічних взаємозв’язків та внутрішніх механізмів самопідсилювальних циклів, пов’язаних із ринком нерухомості, що викликають загострення системних фінансових ризиків. Сформульовано висновок про те, що головним драйвером розкручування таких циклів є інституційний механізм, названий авторами «акселератором кредитного забезпечення» (collateral accelerator). За певних умов він стає потужним дестабілізатором економічної системи, що спричиняє розкручування самопідсилювальних циклів у сфері нерухомості, банківській системі, фінансах домогосподарств і девелоперських корпорацій. Це є основною причиною цінових бумів та різких обвалів на ринку нерухомості, накопичення системних фінансових ризиків в економіці з деструктивними наслідками різкого делевереджу. Це у свою чергу може призвести до боргової дефляції та депресії за Фішером, реалізації моменту Мінські, а також балансової рецесії, описаної Коо. Представлені авторами моделі та низка розроблених аналітичних інструментів сприятимуть більш глибокому розумінню системних ризиків та оптимізації макропруденційної політики для їх зниження.