ОСТАННІ ТЕНДЕНЦІЇ ФІНАНСОВОЇ ЗЛОЧИННОСТІ СВІТУ - Сигетова, Катаріна; Узікова, Лєнка; Доценко, Тетяна; Бойко, Антон (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті підкреслено, що цифровізація сучасного світу, розвиток інформаційних технологій, поширення Internet, комп’ютерні мережі, використання кіберпростору полегшили повсякденне життя суспільства, але паралельно з цим спричинили загрозу безпеці та конфіденційності інформації, особистих даних, фінансової системи. Наголошено, що фінансове шахрайство стає все більш серйозною глобальною макропроблемою, оскільки фінансова екосистема також використовується кримінальним світом для відмивання нелегальних коштів та проведення незаконних фінансових транзакцій. Основна мета дослідження – визначення останніх тенденцій фінансової злочинності світу. Як методичний інструментарієй дослідження використано теоретичні методи дослідження – групування, абстрагування; емпіричні методи дослідження – спостереження, опис; ресурсну базу інформаційної платформи, бібліометричний аналіз, моделювання. Об’єкти дослідження – такі наукові категорії: регулятивно-правові та нормативно-законодавчі аспекти фінансових злочинів, онлайн-злочини та кіберзлочини; методики та системи регулювання, контролю, попередження, протидії, боротьби з фінансовою злочинністю; моделювання процесів фінансової злочинності. Проаналізовано праці світових науковців щодо зміщення центру інтересів сучасних науковців фінансового ринку на дослідження особливостей фінансової злочинності. Актуальність визначення останніх тенденцій фінансової злочинності полягає в тому, що дослідження тенденцій фінансової злочинності допоможе покращити поінформованість про фінансові шахрайства, створити спільні бази даних, утворити коаліції, визначити ефективні та дієві способи, що сприятимуть підвищенню спроможності боротьби з фінансовими злочинами на більш ефективному національному та світовому рівні. На початковому етапі роботи проведено бібліометричний аналіз наукових публікацій, присвячених дослідженню останніх тенденцій фінансової злочинності. У результаті систематизовано літературні напрацювання до вивчення зазначеного питання; сформовано мапу взаємозв’язків між ключовими термінами та іншими науковими поняттями; проведено змістовно-контекстуальний та міжкластерний аналіз отриманих блоків бібліометричного аналізу; побудовано мапу взаємозв’язків досліджуваних ключових понять із іншими науковими категоріями в динаміці та проаналізовано контекстуально-часовий блок. Дослідження складається з трьох частин, що передбачають визначення кількох векторів роботи . Як результат дослідження – виділено потенційні джерела та інструменти фінансових шахрайств із їхніми негативними, шкідливими аспектами для ідентифікації, поглибленого розгляду та вивчення; визначено відповідні інструменти протидії фінансовим злочинам; описано практичні моделі для оцінки, аналізу, виявлення, порівняння, візуалізації особливостей фінансової злочинності. Висновок дослідження передбачає, що отримані результати можуть бути практично застосовані фінансовими організаціями, установами, суб’єктами господарювання для майбутнього безпечного функціонування фінансового сектора, але з урахуванням потреби постійного розвитку інформаційно-технологічного забезпечення фінансових операцій, як відповідь на запити швидко змінюваних потреб сучасності.