ВАЖЛИВІСТЬ ВІДКРИТОСТІ ТА ПРОЗОРОСТІ БЮДЖЕТНОГО ПРОЦЕСУ В СЕКТОРІ ОБОРОНИ ТА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Лютий, Ігор; Петленко , Юлія; Дрозд, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти України, міжнародне співтовариство надає Україні численні пакети фінансової підтримки та озброєння. Тому одним із найважливіших питань є посилення відкритого та демократичного контролю за бюджетним процесом у секторі оборони та безпеки України з урахуванням нових принципів відкритості інформації та віднесення її до державної таємниці. У зв’язку з цим особливо актуальною є необхідність розробки стандартів прозорого бюджетування та запровадження відкритої індикативної системи моніторингу та оцінки бюджетного процесу у секторі оборони та безпеки. У статті наведено емпіричний опис, використано дані експертних дискусій та підходи до багатовимірної оцінки відкритості та прозорості бюджетного процесу в секторі оборони та безпеки для підвищення ефективності використання військових бюджетних коштів. У роботі розроблено концептуальні підходи до забезпечення ефективного використання бюджетних ресурсів у секторі оборони та безпеки шляхом узагальнення практичної реалізації принципів відкритості та прозорості бюджетування, розробки ефективних механізмів бюджетного нагляду, дотримання стандартів публічної підзвітності. У роботі акцентовано увагу на необхідності впровадження стандартів бюджетної прозорості з посиланням на пріоритети Стратегії воєнної безпеки України з особливою увагою до питань відкритості та прозорості фінансової звітності бюджетних установ. Дослідження доводить перспективи запровадження стандартів прозорого бюджетування у секторі оборони та безпеки, що є принципово новим підходом, здатним посилити запобігання корупції та, у поєднанні з іншими тактиками гібридної оборони, військове забезпечення. Дослідження виконується в рамках проекту «Відкритість та прозорість бюджетування в секторі оборони та безпеки України», за підтримки Міністерства освіти і науки України.