ФІНАНСОВО-ІНВЕСТИЦІЙНІ ПРЕДИКАТИ БЕЗПЕКИ РОЗВИТКУ ГОТЕЛЬНОЇ НЕРУХОМОСТІ - Мазаракі, Анатолій; Мельниченко, Світлана; Бовш, Людмила; Ткачук, Тетяна; Зікій, Наталія; Романчук , Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті проведено дослідження рівня безпечності інвестицій в готельну нерухомість, а також розроблено загальні рекомендації стосовно її забезпечення. Зазначено, що безпечність інвестицій є поняттям інтегральним, і досягнення нею оптимальних показників формує інвестиційну привабливість мікро- та макроекономічного середовища. Виявлено, що інвестиційний потенціал готельної нерухомості зменшується з 2019 року через фактори непереборної дії, зокрема коронавірусна пандемія та масштабна військова агресія на території України, які спричинили значні ризики фінансових втрат капіталу. Констатовано негативний прогноз щодо рівня інвестиційної привабливості готельної сфери, фактажований на основі методу сканування горизонту, що посилюється невизначеністю таймфрейму війни і неможливістю передбачити масштаби руйнувань соціальної та туристичної інфраструктури. Глобалізація і цифровізація всіх аспектів економіки дає можливість сформувати пріоритетні напрями формування безпечних відносин щодо інвестування готельних проектів, адаптованих до нових умов національної економіки. Відповідні фактори, що визначають умови інвестування готельної нерухомості, були опрацьовані методом сканування горизонту. Тому дане дослідження має на меті оцінити умови та ризики реалізації інвестицій в готельну нерухомість та розробити потенційні інноваційні моделі взаємодії інвестора з реципієнтом інвестицій (суб’єктом готельного бізнесу), які підвищуватимуть привабливість готельної нерухомості для інвестування. Актуальність наведених положень підтверджується перспективами відновлення сфери готельного бізнесу після закінчення військового стану в Україні.