ПРОБЛЕМИ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ВЕДЕННЯ ФІНАНСОВОГО ОБЛІКУ В УМОВАХ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ НОВІТНІХ МЕТОДІВ ТА ІНСТРУМЕНТІВ - Хомяк , Наталія; Петченко , Марина; Ярмолюк , Олена; Вітер , Світлана; Дмитренко, Ольга (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Актуальність теми дослідження пов’язана з появою ряду нових викликів для системи бухгалтерського фінансового обліку поряд із невирішеними проблемами, що існують уже тривалий час. Метою дослідження є вивчення існуючих проблем бухгалтерського фінансового обліку, а також окреслення нових викликів сучасності, що несуть і загрози, і можливості. У дослідженні використано такі наукові методи: аналіз і синтез, узагальнення, метод установлення причинно-наслідкових зав’язків, метод економіко-статистичного аналізу, графічні методи. У результаті проведеного дослідження визначено ряд проблем, які було визначено як «традиційні», тобто такі, що існують тривалий час, а також групу проблем, які охарактеризовані як «нові виклики», що пов’язані здебільшого з появою інноваційних інструментів обліку. «Традиційні» проблеми розглянуто загалом та в розрізі окремих напрямів. Характеристика нових викликів полягає в розкритті найбільш популярних на сьогодні новітніх інструментів обліку, а також у характеристиці ризиків, пов’язаних із їх застосуванням. У підсумку дослідження зазначено, що частина існуючих проблем бухгалтерського фінансового обліку має бути вирішена на державному рівні шляхом унесення змін до законодавчої бази. Інша частина проблем може бути розв’язана через запровадження новітніх технологій. Наголошено, що неефективне та невідповідне застосування нових технологій може призвести не до покращення організації бухгалтерського обліку, а до появи нових проблем. Напрямом подальших досліджень може бути вивчення досвіду інших країн щодо гармонізації МСФЗ з національними стандартами звітності та використання новітніх технологій, а також пошук шляхів адаптації цього досвіду до українських реалій.