АНАЛІЗ ВПЛИВУ ЦИФРОВИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ НА РОЗВИТОК НАЦІОНАЛЬНИХ БІЗНЕС-СТРУКТУР - Струк, Наталія; Євтушенко, Наталія; Хлевицька, Тетяна; Насад, Неоніла; Рязанцев, Руслан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою цієї наукової статті є аналіз упливу цифрових трансформацій на ведення бізнесу з метою обґрунтування актуалізації цифрової трансформації діяльності бізнес-структур на основі подальшого розвитку нових бізнес-моделей, цифрових платформ, а також сервісів, які дають змогу підвищити рівень ефективності національних бізнес-структур. Для досягнення поставленої мети було проведено дослідження методами аналізу та синтезу (для аналізу управління бізнес-процесами організацій та порівняння особливостей функціонування з використанням традиційних підходів та інноваційних цифрових технологій), системного аналізу, індукції та дедукції (для визначення напрямів управління бізнес-процесами на основі технологій цифровізації), порівняння та групування даних, якісний та кількісний аналіз, графічний метод (для ілюстрованого представлення результатів дослідження), абстрактно-логічний, абстрагування та конкретизації, системний підхід. Розглянуто генезис розвитку трансформаційних процесів цифровізації бізнесу. Визначено ключове значення та роль аналізу основних викликів та напрямів цифрових трансформацій в сучасних умовах ведення бізнесу, включаючи важливі питання антикризового забезпечення стабільного економічного розвитку малих бізнес-структур на довгострокову перспективу в епоху інформатизації суспільства. Обґрунтовано ключові фактори впливу на структурні та організаційні зміни процесів цифровізації, які суттєво впливають на умови та методи ведення бізнесу. Установлено, що цифрова трансформація економічного розвитку бізнес-структур призвела до появи нових викликів у контексті управління бізнесом. Визначено, що основу бізнесу в умовах цифрової економіки становить інформаційна база даних, навколо якої будуються та удосконалюються усі бізнес-процеси, формуються нові бізнес-ідеї та бізнес-моделі та екосистеми, що передбачають тісну взаємодію та взаємозв’язок усіх структурних елементів економічної системи підприємств у кіберпросторі. Доведено, що створення цифрових бізнес-процесів пов’язано з фундаментальним реінжинірингом та переглядом існуючих обмежень, а також із врахуванням низки чинників, які прямо чи опосередковано впливають на кінцевий результат діяльності структур малого бізнесу. Здійснений аналіз впливу цифрових трансформацій будь-якої спрямованості (виробничих, управлінських, соціальних та кадрових) на ефективність діяльності малих бізнес-структур, а також зміни в їх бізнес-моделях, що позиціонуються як логічна схема ведення підприємницької діяльності та передбачають ефективність взаємодії правильно підібраних компонентів, засвідчили наявність позитивного впливу на економічний та організаційний розвиток бізнес-структур через підвищення продуктивності праці, рівня конкурентоспроможності та ефективності діяльності.