ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА Й ДЖЕРЕЛА ФІНАНСУВАННЯ НАУКОВО-ТЕХНОЛОГІЧНИХ КЛАСТЕРІВ - Алєксєєв, Ігор; Курило , Оксана; Гориславець , Павло; Побурко , Олексій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті з позицій сталого розвитку економіки розглянуто впровадження у виробничу діяльність принципів циркулярної економіки. Виконано дослідження актуальних публікацій, у яких відображені останні досягнення науки й практики провідних країн Америки, Європи, Азії та складено типологію досліджень циркулярної економіки. Запропоновано авторську ознаку типології – пошук напрямів формування й розвитку науково-технологічного кластера. Як засіб реалізації програм, проєктів, заходів циркулярної економіки запропоновано визначення й формування джерел фінансування науково-технологічних кластерів. Проведено розгляд проблеми фінансування досліджень та розробок в Україні порівняно з країнами Європи, Північної Америки та Азії, який показав неможливість у найближчі роки виправити ситуацію з допомогою бюджетного фінансування. За результатами аналізу питомої ваги витрат на дослідження й розробки у співвідношенні до ВВП виявлено низький рівень фінансування цього напряму діяльності в Україні. Необхідність залучати до фінансування досліджень і розробок підприємницькі кола вимагає скористатись із такої організаційної форми проведення робіт, як технопарки. З урахуванням євроінтеграційних процесів і світового досвіду створення технопарків за участю університетів чи територіально відокремлених структур, а також наявних в Україні технопарків, запропоновано формувати науково-технологічні кластери. До складу науково-технологічних кластерів мають уходити технопарки, університети, інститути Національної академії наук України, конструкторсько-технологічні структури (інститути, бюро), виробничі підприємства. Це дозволить у нинішніх умовах найбільш ефективно використовувати науковий та інженерний потенціал і виробничі потужності за матричною системою управління всіма видами ресурсів кластера. У статті запропоновано використання методів аналізу, аналогії, зіставлення, індукції, статистичний, що дозволило ґрунтовно вивчити визначений комплекс питань і зробити відповідні висновки.