УПЛИВ ЕКОНОМІЧНИХ ТА НЕЕКОНОМІЧНИХ ЧИННИКІВ НА РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА - Круглова, Олена; Козуб, Вікторія; Козуб, Сергій; Наумова, Тетяна; Акімова, Наталія; Твердохліб, Катерина (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У роботі досліджено вплив чинників, що відображають економічні й неекономічні аспекти діяльності підприємства, на його рентабельність. Вихідною базою дослідження стали дані 15 підприємств. Період дослідження становив 2015-2020 рр. За результатами дослідження зроблено висновок про зменшення показників рентабельності активів і власного капіталу за роками. Виявлено, що серед чинників, які відображають економічні аспекти діяльності підприємства, найбільший уплив на рентабельність підприємства чинить його платоспроможність. Серед чинників, які відображають неекономічні аспекти, – узгодженість управлінських рішень і активність імплементації в практику діяльності засад соціально відповідального бізнесу. Діагностовано негативний уплив показників оборотності запасів та розміру підприємства на його рентабельність. Установлено мінливість показників оборотності дебіторської заборгованості, коефіцієнта фінансового левериджу за характером та силою їхнього впливу на рентабельність підприємства. Установлено, що сукупний уплив оборотності запасів, дебіторської заборгованості, оборотних активів, коефіцієнта фінансового левериджу, платоспроможності, розміру підприємства, результативності управлінської діяльності, активності впровадження засад соціальної відповідальності бізнесу в практику зумовлює значну частину варіації рентабельності активів (56,4 %) та власного капіталу (67,8 %) досліджених підприємств. Для прогнозування рентабельності активів обґрунтовано доцільність використання показників платоспроможності та розміру підприємства; для рентабельності власного капіталу – коефіцієнта фінансового левериджу, платоспроможності та розміру підприємства. Практична цінність цього дослідження полягає у використанні його результатів у процесі управління рентабельністю підприємства.