РОЗВИТОК ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЗБАЛАНСОВАНОЇ СИСТЕМИ ПОКАЗНИКІВ УПРАВЛІНСЬКОЇ СИСТЕМИ - Проданчук, Михайло; Бездушна , Юля; Михалків , Алла; Шевчук , Наталя; Попова , Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У публікації проведений аналіз наявного досвіду формування інтегрованої звітності підприємствами, що функціонують в Україні, розроблено на його основі прийнятну для застосування модель інтегрованої звітності, окреслено її роль у забезпеченні збалансованої системи показників управлінської системи вітчизняних підприємств. Проведено аналіз наукових досліджень та зроблено висновок, що переважна більшість вітчизняних наукових підходів убачає, що інтегрована звітність розглядає суб’єкт господарювання як механізм створення доданої вартості бізнесу, причому міжнародний досвід формування інтегрованої звітності характеризується здебільшого розглядом такої звітності як основи інформації про індикатори сталого розвитку. Розкрито авторське бачення місця інтегрованої звітності в процесі формування вартості бізнесу, узагальнено рівень поширення практики складання інтегрованої звітності у світі за 2017-2020 рр., наведена динаміка формування інтегрованої звітності суб’єктів господарювання України за аналізований період. Проаналізовано стан формування й оприлюднення фінансової та нефінансової інформації станом на 1 вересня 2021 р. (на прикладі аграрних підприємств України). Разом із тим, виявлена динаміка кількості суб’єктів господарювання України, які подають звітність відповідно до стандартів GRI. У статті запропоновані власна авторська модель інтегрованого звіту аграрного підприємства, механізм обліково-аналітичного забезпечення збалансованої системи показників. Розроблено порядок формування матриці апріорних показників збалансованої системи за інтегрованим звітом. Дослідження узагальнені шляхом представлення авторського бачення Концепції розвитку інтегрованої звітності в забезпеченні збалансованої системи показників для потреб управлінської системи.