РОЛЬ ЗЕЛЕНОГО ПРОЄКТНОГО ФІНАНСУВАННЯ В ЕКОНОМІЧНОМУ РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Тверезовська, Олександра; Гриценко, Лариса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Сучасні інноваційні процеси, що відбуваються в теперішніх умовах навколо економічної системи України, вимагають науково-технічного розвитку. Цей процес неможливо уявити без реалізації значущих та ефективних інвестиційних проєктів і забезпечення належного фінансування їх. Розвиток національної економіки потребує реалізації масштабних та ефективних екопроєктів та концентрації фінансових ресурсів. Реалізація екопроєктів має значний уплив на прискорення модернізації економіки, підвищення її конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості для успішного екологічного післявоєнного відновлення й майбутнього сталого економічного та інвестиційного розвитку України. У статті представлено основні теоретико-методологічні засади зеленого проєктного фінансування як драйвера економічного розвитку України в умовах невизначеності. У рамках досліджуваного питання проведено бібліометричний аналіз сутності термінів «зелене» фінансування» та «проєктне фінансування». Досліджено поточний стан фінансування інноваційних проєктів, роль і місце інвестиційних проєктів в умовах нестабільності. За допомогою економіко-математичного аналізу проаналізовано рівень фінансового забезпечення інноваційної діяльності та співвідношення між джерелами фінансування проєкту. Запропоновано рекомендації щодо впровадження екопроєктного фінансування в Україні в умовах нестабільності.