ПРОБЛЕМИ АНТРОПОТЕХНОГЕННОГО ВПЛИВУ НА ГІДРОСФЕРУ В КОНТЕКСТІ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ВОДОКОРИСТУВАННЯ: ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Виговська , Валентина; Дерій , Жанна; Кичко , Ірина; Маргасова, Вікторія; Холодницька , Алла; Приступа , Анатолій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті визначені ключові фактори антропотехногенного впливу на гідросферу. Систематизовано фінансово-кредитні інструменти регулювання впливу на гідросферу. Зазначається, що посилений негативний вплив на водні ресурси та нераціональне природокористування спричиняють виснаження запасів питної води, зниження рівня трудового потенціалу, скорочення тривалості життя, стрімкий демографічний спад, інтенсифікацію міграційних процесів; підвищують рівень актуальності вирішення критичних соціально-економічних проблем збереження навколишнього середовища та природних ресурсів, безпеки водокористування з метою задоволення потреб сучасного та наступних поколінь. Авторами систематизовані компоненти та складові еколого-економічної безпеки водокористування. Зазначається, що загрозами безпеці водокористування є забруднення водних об’єктів скотомогильниками, відходами виробництва, зливовими та талими водами, вирубування лісів, розорювання земель, забудова житловими та промисловими об’єктами прибережних територій, діяльність підприємств житлово-комунального господарства, порушення режимів експлуатації водозаборів тощо. Дослідження проведені за даними Чернігівської області. Зокрема, вивчена гідрографічна мережа області, основні підприємства-водокористувачі, а також підприємства-забруднювачі водних ресурсів, проаналізовано загальний забір води, фактори впливу на екологічний стан поверхневих вод області, обґрунтовані основні проблеми при очищенні зворотних вод. Запропоновано з метою раціоналізації водокористування в Чернігівській області (у межах Програми охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2021-2027 роки) сукупність заходів, спрямованих на нейтралізацію негативних екологічних та соціально-економічних наслідків антропотехногенного впливу, зокрема проведення паспортизації водних об`єктів області, реконструкції очисних споруд, гідротехнічних споруд та водойм; будівництво локальних очисних/мініочисних споруд, елементів каналізаційних систем (колекторів, насосних станцій, мереж), облаштування джерел та криниць.