ВПЛИВ ІНДУСТРІЇ 4.0 НА МОДЕЛЮВАННЯ СЦЕНАРІЇВ ЕНЕРГЕТИЧНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІК КРАЇН, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ - Тимошенко, Марина; Саєнко, Володимир; Сербов, Микола; Шашина, Марина; Славкова, Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Розвинені економіки на сучасному етапі функціонування вже можуть упроваджувати заходи з підвищення енергоефективності. При цьому економіки країн, що розвиваються, здебільшого акцентують увагу на швидкому розвитку, який супроводжується стрімким зростанням попиту на енергію. Упровадження інноваційних технологій має забезпечувати потреби економік країн в енергії при одночасному підвищенні енергоефективності. Зокрема це стосується підвищення споживання енергії з відновлюваних джерел, розвиток якого можливо прискорити з упровадженням Індустрії 4.0. Метою дослідження є визначення впливу Індустрії 4.0 на моделювання сценаріїв енергетичного розвитку економік країн, що розвиваються. У ході дослідження використано методи аналізу та синтезу, економіко-статистичного аналізу, графічні методи, метод порівнянь. У результаті дослідження відзначено високий ступінь упливу Індустрії 4.0 на українську економіку, зокрема енергетику. Поза іншим, результатом такого впливу є підвищення енергоефективності. Визначено, що за досліджуваний період енергоспоживання на основі відновлюваних джерел в Україні значно зросло – в 11,5 разів. Окреслено відмінності в енергетичному розвитку України та Китаю, що полягають у виборі Китаю на користь своєї енергетичної незалежності. Зроблено висновок, що вагома роль у сценаріях розвитку енергетики належить розвиткові та впровадженню новітніх технологій. Головна відмінність у сценаріях розвитку енергетики між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються, полягає в строках досягнення цілей. Перспективою подальших досліджень має бути формулювання переліку засобів визначення впливу невизначеності на моделювання сценаріїв енергетичного розвитку.