ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА РЕГІОНАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ СФЕРИ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ В УМОВАХ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Гавриченко, Дмитро; Антонова, Людмила; Петрик, Сергій; Автомєєнко, Євгеній; Тишко, Дмитро; Самчук, Павло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
У статті обґрунтована необхідність визначення напрямів розвитку сфери охорони здоров’я України на регіональному рівні з урахуванням європейського вектору та викликів сучасності. Метою статті є визначення пріоритетів розвитку охорони здоров’я в Україні на регіональному рівні шляхом оцінки відповідності системи охорони здоров’я в регіонах України Цілям сталого розвитку для покращення економічного розвитку регіонів. Методичною базою для розрахунків є дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, Державного комітету статистики, Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України, Центру громадського здоров’я, публікації та статистичні дані Європейської Комісії, Statista. Проаналізовано економічні показники розвитку регіонів України. Проведена оцінка регіональних викликів сфери охорони здоров’я України в умовах сталого розвитку (Вінницька, Одеська, Рівненська, Львівська та Харківська області, які мають найкращі індикатори досягнення Цілі 3 Цілей сталого розвитку в Центральній, Південній, Північній, Західній та Східній Україні, відповідно). За результатами оцінювання регіонів за допомогою пелюсткової діаграми в полярній системі координат визначено пріоритети розвитку регіонів, що досліджувались, та загальні напрями розвитку сфери охорони здоров’я України на регіональному рівні в умовах євроінтеграції.