ДИНАМІКА ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Мороз, Євген; Галабурда , Микола; Кудінова , Алевтина; Галета , Павло (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
Акцентовано увагу на динаміці та методологічних аспектах у розрізі економічної трансформації. Зазначено, що розгляд динамічної теорії в економіці тривав у науці впродовж кількох століть, а ця проблематика залишається актуальною. Досліджено зміст і сутність поняття «трансформація». Проведено дослідження з використанням методики порівняння визначення змісту категорій «статика» та «динаміка», визначено різницю між ними шляхом побудови порівняльної таблиці. Розглянуто зміст і природу виникнення динамічної теорії як невід’ємної складової трансформаційного процесу. Визначено взаємозв’язок та взаємозалежність між динамічною теорією та економічною трансформацією. Результати дослідження засвідчили вплив часових рядів на релевантність дослідження причин економічного зростання. Наголошено, що аналіз макроекономічних показників з урахуванням упливу часових рядів в умовах економічної трансформації має істотне значення. На основі індикаторів зростання зроблено висновок щодо наявності взаємозалежності між типом економічної динаміки та типом структурних зрушень, що відбуваються під час процесу постсоціалістичної трансформації. В Україні ці структурні зрушення мали вигляд точок біфуркації, кожна з яких означала переломний момент і новий виток розвитку. Детально розглянуто природу точок біфуркації в умовах постсоціалістичної трансформації. Завдяки динамічній теорії визначено точки біфуркації, які склалися в умовах постсоціалістичної трансформації в Україні. Зроблено висновки щодо поточного становища соціально-економічної системи України в контексті постсоціалістичної трансформації.