ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПЛАТІЖНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Ситник, Інна; Пугачов, Микола; Пугачов, Володимир; Кудренко, Наталія; Довгалюк , Віта; Ситник , Богдан (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2023)
В епоху глобальної мережі Інтернет відбулися зміни в житті людської спільноти, її потребах, вимогах до надання платіжних послуг, що, у свою чергу, позначилося на розвитку платіжної сфери. Ураховуючи трансформації у сфері платіжних систем, що відбуваються внаслідок безперервного розвитку цифрової економіки та її глобалізації, законодавчих та нормативних змін у вітчизняному й міжнародному законодавчому полі, важливими залишаються дослідження та пропозиції щодо сучасного розуміння поняття «платіжна система» та його різновидів. У результаті проведеного дослідження сучасного стану функціонування платіжних систем запропоноване авторське бачення поняття «платіжна система» та її різновидів, що враховує вплив змін цифрових технологій і процесів глобалізації на їхню діяльність, виділяючи при цьому окремі типи платіжних систем залежно від їхнього загального економічного значення, унітарного становища, а також важливості, значущості й функціональності. Крім того, обрані види платіжних систем можуть мати кілька варіантів тлумачення, оскільки сьогодні це поняття значно розширило своє лексичне значення. За результатами оцінки сучасного стану функціонування платіжних систем в Україні в статті визначено основні етапи становлення платіжної системи країни, визначено її особливості, установлено чинники, що впливають на їхній розвиток (політико-економічний, глобалізація, інформатизація суспільства, цифровізація економіки, розвиток фінансових технологій, законодавча база платіжних систем, використання оверсайту, політика регулятора, доступ до мережі Інтернет, рівень матеріального забезпечення населення, конкуренція між провайдерами платіжних послуг, популяризація безготівкових розрахунків). Вивчення основних тенденцій розвитку та виявлення основних недоліків показало необхідність реформування платіжної системи, міжбанківських розрахунків, визначення перспективних напрямів розвитку платіжних систем із метою створення ефективної, надійної та безпечної оплати в платіжній системі України.